Възстановяване на тестостерона след цикъл

Материала е взет от сайта www.steroid.ru превод hornet,hyper януари 2008

Добре, вие преминахте през удивителен 4-месечен курс със сустанон и дианабол,качихте 9 кг потресаваща маса и сте много доволни от резултата.Не можете да спрете да се оглеждате в огледалото,но сега започва да ви яде проблема - много скоро ще свършат стероидите (знаете че при всяко положение е необходимо да направите прекъсване), а вашите тестиси са с размера на стафиди.Тялото ви изработва по-малко тестостерон от 9 годишно момиченце и вие се опитвате да установите какво трябва да направите за да избегнете мъчителния след курсов крах,който може да ви лиши от част от трудно спечелените мускули.Мненията как да възстановите ендогенното производство на тестостерон след цикъл са различни навсякъде където сте гледали.Но кое е най-дорото? Без точно разбиране какво се случва във вашето тяло и защо определени препарати помагат да се поправи ситуацията,избора на правилна след курсова терапия може да е доста объркващ. В тази статия бих искал да обсъдим ролята на анти естрогените и гонадотропина през този „чувствителен” период от време, като по този начин разработим ефективна стратегия за тяхното използване.


Оста

Оста  хипоталамус-хипофиза-тестиси или оста на ХХТ за краткост е „термостат” на естественото производство на тестостерон във вашето тяло.Ако разгледаме нещата опростено може да кажем ,че прекалено голямо количество от тестостерона изгаря във вашата пещ.Недостатъка съответно е – „създава горещина”.
За целите на нашето обсъждане можем да представим тази регулираща система, като система  от три нива. На най-високото ниво е хипоталамуса  - частта от мозъка в която се изработва гонадолиберин когато е необходимо по-голямо количество тестостерон. Гонадолиберин изпраща сигнал на второто ниво на оста - хипофизата, която в отговор изработва лутенизиращ хормон, на кратко ЛХ. Този хормон стимулира тестисите (третото ниво) да изработват тестостерон. Половите стероиди (тестостерон, естроген), които се изработват като „противотежест” , участват в отрицателна обратна връзка, изпращат сигнали (най-вече на хипоталамуса и хипофизата) за понижаване изработването на тестостерон, когато се наблюдава прекалено голямо количество на хормона. Синтетичните стероиди разбира се подтискат тестостерона по същия начин. Този кратък обзор на оста регулираща производството на тестостерон е необходим за нашето по-нататъшно обсъждане понеже в началото трябва да разгледаме намиращите се в основата механизми, преди да можем да разберем защо естественото възстановяване на оста ХХТ след цикъла се явява е бавен процес. Само след това ще можем да съставим спомагателна терапия, за да се справим с това.


Намаляване чувствителността на тестисите.

Макар че стероидите подтискат изработването на тестостерон най-вече като намаляват нивото на гонадотропните хормони, основното препятствие за възстановяване на оста ХХТ след спиране на препаратите, учудващо не се оказва самия ЛХ. Този проблем стана очевиден след изследването, публикувано в Аcta Endocrinologica в 1975г. (1) . В него се наблюдаваха параметрите на кръвта, включително нивото на тестостерона и ЛХ при мъжете, които приемаха тестостерон енантат по 250мг на седмица в продължение на 21 седмици.Участващите в експеримента мъже са били под наблюдение още 18 седмици след спиране на препаратите. В началото на изследването нивото на ЛХ се подтискаше в пряка зависимост с повишаване нивото на тестостерон както се и очакваше, но всичко стана съвсем различно когато сероидите бяха спрени (гл. рис. 1) Нивото на ЛХ започна бързо да нараства (към 3 седмица), като в същото време нивото на тестостерона почти не се изменяше. В крайна сметка изминаха повече от 10 седмици, преди да започне каквото и да било забележимо изменение. Това отсъствие на връзка показва, че проблема с възстановяване нивото на андрогените не е в нивото на ЛХ, а фактически в атрофията и намаляване чувствителноста на тестисите към този хормон. След периода на бездействие, тестисите очевидно са загубили маса (атрофирали), което ги прави неспособни да извършат обема работата необходим за повишаване нивото на ЛХ.

Image

Рис. 1 . Измерванията на ЛХ и тестостерон започнаха 1 седмица след последното инжектиране на 250мг тестостерон енантат (стойностите преди лечението (бел.ред. цикъла) бяха 5 mU/ml и 4.5 ng/ml съответно). Забележете, че м/у 1-ва и 5-та седмица, през времето когато нивото на тестостерона намалява заради спиране на приемането на екзогенния тестостерон, нивото на ЛХ вече се възстановява. От 5 до 10 седмица нивото на тестостерона е най-ниско или близо до най-ниското си ниво въпреки значителното ниво на ЛГ през този период. До 10 седмица не се забелязва значително увеличаване нивото на тестостерон.


Ролята на анти естрогените

Важно е да се разбере, че анти естрогените сами по себе си не оказват голямо влияние на възстановяването на ендогенния тестостерон след цикъл.Обикновено те само стимулират изработването на ЛХ блокирайки отрицателната обратна връзка на естрогените, но сега ние виждаме, че нивото на ЛХ се възстановява така бързо и без помощ. В допълнение към това можем да кажем ,че след курса няма повишаване на нивото на естрогените, които биват блокирани от  анти естрогенните препарати, тъй като тестотерона (вече подтиснат) се явява основна суровина за синтеза на естрогените при мъжете. В резултат на това нивото на естрогените в серума ще бъде наистина по-ниско, а не по-високо.Всяко повишаване в нивото на естрогените след курса ще бъде едновременно с повишаването нивото на тестостерон, не по-рано (забележете,че след цикъла съществува дисбаланс по отношение нивото на тези хормони, но това вече е съвсем друга тема). Ние не виждаме начин, по който анти естрогените могат реално да помогнат тук. Обаче виждаме защо този факт е лесно да бъде пропуснат. Медицинската литература е пълна с референции, че анти естрогенните препарати като кломид и нолвадекс увеличават нивото на ЛХ и тестостерона и в нормални условия тези препарати наистина увеличават ендогенно производство на хормони, блокирайки отрицателната обратна връзка на естрогените. Ако обединим това с факта, че може да се намерят също толкова изследвания,  които да показват че използването на стероиди намаляват нивото на ЛХ при подтискане нивото на тестостерон, става очевидно колко лесно може да се стигне до извода, че след цикъл трябва да се съсредоточим върху възстановяването на ЛХ и бихме пропуснали истинския проблем(ако не бяхме погледнали реалната скорост на възстановяване на въвлечените хормони), а именно намаляването на чувствителността на тестисите.След като разгледаме това ние веднага виждаме, че от употребата на анти естрогенни препарати тук няма голям смисъл.


Гонадотропин

Сега ние виждаме,че въпреки разпространеното в наше време мнение, от анти естрогените няма голяма полза за възстановяване нивото на тестостерона през първите седмици след цикъла.Това ни кара да обърнем внимание на съвсем друго ниво от оста ХХТ за ускоряване на възстановяването, т.е. на тестисите. За това ще ни е необходим инжекционния препарат гонадотропин. Ако не сте запознати с него, гонадотропин е препарат , който имитира собствения ЛХ в нашето тяло. Макар че тестесите в известна степен са загубили чувствителността си към този препарат, както и към ЛХ (механизма им на работа е еднакъв), ние го приемаме като медикамент и в този смисъл не ограничен от границите на собственото производство на ЛХ.По такъв начин ние можем да използваме гонадотропин за предоставяне на големи (по наш избор) дози ЛХ,за да повишим нивата на възстановяващия се ЛХ, който вече имаме в организма. По същество, ние искаме да шокираме тялото си с прекалено високи концентрации на ЛХ от ендогенни и екзогенни източници. Ние искаме да го доведем до ниво много по-високо от това което може да произведе нашето тяло,  дори при използване на анти естрогени. Резултатът може да бъде - бързото възстановяване на първоначалната маса и функция на тестесите,което ще позволи да се постигне нормално ниво на тестостерона много по-бързо от колкото без такава спомагателна програма.Това което виждаме тук е, че гонадотропина в действителност се явява основения след курсов препарат, докато анти естрогените в най-добрия случай се явяват спомагателни препарати.


Завършване изграждането на програмата.

Идеалната програма за след курсово възстановяване всъщност е да оцелиш правилно две неща.
Първо:тежкия удар по тестисите с помощта  на гонадотропин. Обаче е важно да не прекалявате с този препарат. Ако го приемаме прекалено дълго и в прекалено големи дози рецепторите на ЛХ наистина ще изгубят чуствителността си към ЛХ (2), което по-нататък може само да увеличи нашите проблеми вместо да ги реши , (това е причината поради която не ми харесва регулярното използване на гонаготропина през целия цикъл).Моя опит с гонадотропина показа, че се чуствам комфортно когато го използвам около 3 седмици в дози 5000-7500IU за седмицата. Често в последната седмица аз ограничавам дозата до 2500IU, ако цикъла не е бил особено дълъг и тежък. По отношение на времето всичко е изчислено по такав начин,че поне половината от общата доза да се приеме докато в тялото все още има екзогенен тестостерон. В нашата графика по-горе това съответства примерно на 3тата седмица след последната инекция на тестостерона. Това дава някакво време на тестисите да възстановят формата си, през времето в което тестостерона достига наи-ниското си ниво.
Второ: в същото време се използват анти естрогени в качеството си на спомагателни препарати, т.е. обикновено се добавя 20мг нолвадекс или 50-100мг кломид(в моята предишна статия в Mind and Muscle разглеждам разликата между тези два препарата). Това се използва за борба със засилващото се влияние на естрогена, когато нивото на тестостерона се покачва,както и с потенциалните страничени ефекти на гонадотропина (беше показано че гонадотропинът увеличава ароматазната активност на тестисите (3) ). Макар че през първите няколко седмици ефекта на антиестрогени е малък,те могат да бъдат наистина полезни ,когато нивото за тестостерона започне да се покачва до нормалното ниво. За по-нататъшно стимулиране на остта ХХТ и за продължително поддържане нивото на ЛХ приема на анти естрогените се продължа в течение на 2-3 седмици след прекратяването на терапията с гонадотропин. Примерна програма, която би могла да бъде назначена в нашия примерен  следкурсов период от време е показана по-надолу:
 


Примерна след цикълна терапия:

3седмица: 5000IU гонадотропин + 20мг нолвадекс на ден
4седмица: 5000IU гонадотропин + 20мг нолвадекс на ден
5седмица: 2500IU гонадотропин + 20мг нолвадекс на ден
6седмица: 20мг нолвадекс на ден
7седмица: 20мг нолвадекс на ден
8седмица: 20мг нолвадекс на ден


Заключение

Надявам се че тази статия предостави необходимия ви нов поглед над механизмите участващи във възстановяване на тестостерона след цикъл.Надявам се ,че тя ще развенчае установеното в днешно време становище.Както виждаме , който използва единствено кломид след курса, се отдалечават много от целта. Проблемът е много по-дълбок,от това просто да възстановим нивото на ЛХ. Фактически, ние виждаме че ЛХ не се нуждае от особена помощ за да се възстанови,а такъв препарат като кломид в най-добрия случай ще окаже малка помощ в отсътствието на съществено ниво на естрогени
(бел.ред. т.е. при положение че няма нужда да блокира естрогените). Гонадотропин е наистина полезен препарат по време на следкурсовия период и много бодибилдери прекалено прибързаха отказвайки се от него. Този препарат действително е фундаментален в ефективната програма за възстановяване и всякаква доза или комбинация на анти естрогени или блокатори на ароматазата не са способни да се справят със задачата без него.

Референции:
http://steroid.ru/books_pct.htm
http://www.bodybuilding.com/fun/par31.htm

Източник

 

 





{START_COUNTER}