Злоупотреба

Злоупотребяващите със стероиди често взимат дози от 10 до 100 пъти по-големи от използваните за медицински цели. Често се смесват два или повече различни вида анаболни стероиди. Понякога се смесва орална с инжекционна употреба, включително и с вещества, използвани във ветеринарната медицина. Злоупотребяващите мислят, че различните видове стероиди взаимодействат помежду си и проявяват по-голям ефект, отколкото взети по отделно. Тази теория няма научно потвърждение.

Често злоупотребяващите със стероиди приемат дозите в цикли от 6 до 12 седмици, така наречената “пирамида”. В началото на цикъла се стартира с ниски дози и след това бавно се покачва дозата. Във втората половина на цикъла дозата бавно се намалява до нула. Следва цикъл без приемане на стероиди със същата продължителност. Използващите вярват, че пирамидалната структура дава на тялото време да се адаптира към високите дози, а в цикъла без вещество дава на хормоналната система време да се възстанови. Тази теория също няма научно потвърждение.

Защо хората употребяват анаболни стероиди? – една от главните причини за употребата на анаболни стероиди е използващите да се докажат в спорта. Употребата на анаболни стероиди при културисти е на много високо ниво. Сред другите спортисти употребата зависи от спецефиката на самия спорт.

Друга причина за употреба е за увеличаване на мускулната маса или за намаляване на телесните мазнини. Тази група вкл. хора, които имат поведенчески синдром (мускулна дисморфия), при който хората имат изкривена представа за собственото тяло. Мъжете с това състояние мислят, че изглеждат слаби и малки, дори да са мускулести и големи. Жените с този синдром мислят, че са дебели и отпуснати, дори и да са слаби и мускулести.

Някои хора, които употребяват стероиди, за да увеличат мускулната си маса са преживяли физически или сексуален тормоз. Те се опитват да станат по-силни и по-добре изглеждащи, за да могат да защитят самите себе си.

 Източник





{START_COUNTER}