Кломид срещу Нолвадекс

Материала е взет от сайта http://www.mindandmuscle.net превод hyper юни 2008
 
Кломид,Нолвадекс и стимулирането на Тестостерона

 Clomid, Nolvadex, and Testosterone Stimulation

By William Llewellyn

 

 

Въведение

 

В последно време получих голямо количество гневни отзиви по повод това ,че предпочитам Nolvadex пред Clomid, който използвам във всички случаи (или поне в света на бодибилдинга);като анти-естроген,като медикамент поддържащ добрия HDL хилестерол, и за стимулиране на тестостерона.Повечето хора използват Nolvadex, а не Clomid за борба с гинекомастията ,а също и за холестерола (за съжаление повечето бодибилдъри обръщат малко внимание на този проблем). Но когато се стигне до употребата на Nolvadex за увеличаване ендогенното производство на тестостерон бодибилдърите просто не искат да чуят за него.Те очевидно искат Clomid.Мога само да предполагам,че причината за това е дълбоко  вкоренено недоразумение за действието на двата медикамента.

В тази статия бих искал да обсъдя особенностите на тези два препарата и да обясня ясно ползата на Nolvadex в частност за увеличаване производството на тестостерон.

 

Clomid и Nolvadex

 

Не съм много сигурен как Clomid и Nolvadex станаха толкова изолирани един от друг в умовете на бодибилдърите,те със сигурност не би трябвало да бъдат. Двата препарата Комид и Нолвадекс са анти-естрогени ,които принадлежат към една и съща група , тази на triphenylethylene съединенията.Те са структурно свързани и са класифицирани като селективни естроген-рецепто модулатори (SERM) с примесени агонистични и антагонистичи свойства.Това означава че в определени тъкани те могат да блокират ефекта на естрогена като променят капацитета за свързване на рецептора , докато в други те могат да действат като истински естрогени активиращи рецептора.При мъжете и двата препарата действат като анти-естрогени чрез своята възможност да се противопоставят на отицателната обратна връзка на естрогените на хипоталамуса и да стимулират повишеното производство на GnRH (Гонадотропин Осовобждаващ Хормон) (бел.ред. гонадолиберин) .В резултат ще бъде увеличено производството на лутенизиращ хормон на хипофизата,което от своя страна може да увеличи производството на тестостерон от тестисите, и двата препарата правят това , но по някаква причина бодибилдърите упорито смятат че Кломид е единствения препарат добър в стимулирането на производството на тестостерон.Това което ще откриете  след не голямо проучване е,  че Нолвадекс не само е подходящ за същите цели,но би трябвало да бъде предпочитания от двата препарата.

 

 

Изследвания проведени в края на 70те в университета в Гент, Белгия показаха ясно предимството на Нолвадекс пред Кломид по отношение увеличаване нивата на тестостерон (1). Тук изследователите разглеждали ефекта на Нолвадекс и Кломид върху ендокрините профили на нормалени мъже , както и на такива страдащи от намален брой сперматозоиди (олигоспермия).За нашите цели най-походящи са резултатите от изследването върху хормонално нормални мъже.Това което беше открито още в ранните етапи на изследването беше доста показателно.Нолвадекс-а използван в продължение на 10 дни при доза от 20мг дневно увеличи серумните нива на тестостерона с 142% в сравнение с базовото (бел.ред. начално) ниво, което бе на "кантар" с ефекта от 150мг Кломид дневно прилаган за същия период от време (всъщност тестостерона при употребата на Кломид беше увеличен малко повече, но не значително).Трябва обаче да си припомним ,че това е ефекта от три 50 милиграмови таблетки Кломид.Като се вземе предвид ,че цената на 50 милиграма Кломид обикновено е много близка до цената на 20 милиграма Нолвадекс ние виждаме несъответствието на цената спрямо резултатите , което дава силно предимство на страната на Нолвадекс.


Чувствителност на Хипофизата към GnRH

 

Но се случва нещо по-интересно. Изследователите проведоха  тестове за стимулация на GnRH (бел. ред. Гонадолиберин) преди и след различни етапи от лечението с Нолвадекс и Кломид, и двата препарата показаха подчертано различни резултати.Тези тестове включваха вливане на 100 микрограма GnRH на пациенти и измерване на хипофизния ЛХ произведен като отговор на което.Целта на този тест е да видим до колко чувствителна е хипофизата към гонадотропин освобождаващия хормон (бел. ред. гонадолиберин).Колкото по-чувствителна е хипофизата , толкова повече ЛХ ще бъде произведен.Тестовете показват че след 10 дни терапия с Нолвадекс , хипофизната чувствителност към GnRH е леко увеличена в сравнение с пред терапевтичните нива.Това е в контраст с 10 дневната терапия с 150 мг Кломид , която показа последователно/стабилно НАМАЛЯВАНЕ на хипофизната чувствителност към GnRH (т.е. преди терапията се е произвеждал повече ЛХ).Докато изследването с Нолвадекс достига 6тата си седмица, хипофизната чувствителност към GnRH е вече забележително по-висока в сравнение с преди терапията или нивата на 10тия ден.На този етап при същата дозировка от 20мг, нивата на тестостерон и ЛХ бяха средно увеличени съответно на 183% и 172% спрямо началните нива,което е отново измеримо по-високо спрямо това което беше измерено 10 дни след началото на терапията.Десет дни след началото на терапията Кломид вече проявява ефекта си ,който кара хипофизата да стане малко по-малко чувствителна към GnRH, докато продължителната употреба на Нолвадекс служи само за увеличаване на чувствителноста на хипофизата към този хормон.Това не означава че Кломид няма да увеличи тестостерона ако се приема за същия 6 седмичен период, точно обратното , обаче ние забелязваме предимство при Нолвадекс.

 

 

Естроген Кломид

 

Горните различия се обясняват с разликите в естрогенния характер на двете съединения.Учените явно подържат тази теория когато коментират това в тяхното изследване,

"Разликата в реакцията може да се отдаде на слабия вътрешен естреогенен ефект на Кломид,който в това изследване се изразява чрез увеличение в нивата на транскортин и тестостерон/естрадиол-свързващия глобулин [SHBG];това увеличение не е било наблюдавано след лечение с тамоксифен".При прегледа на другите теории ,като увеличени нива на адроген или естроген по-нататък в изследването, те настояват да се отбележи ,че увеличението в тези хормони е било подобно и при двата препарата,и казват това " ... ролята на вътрешната естрогенна активност на Кломид,която практически отсъства при Тамоксифен е може би най-вероятното обяснение".

 

Въпреки, че това са два близки анти-естрогена , изглежда ,че действат различно на различните нива от ХХТ оста.Нолвадекс изглежда е силен анти-естроген на ниво  - хипоталамус и хипофиза,което е в контраст с Кломид , който макар и силен анти-естроген на ниво хипоталамус изглежда проявява слаби естрогенни свойства по отношение на хипофизата.

За да намерим допълнителна подкрепа на това ние можем да погледнем в едно ин-витро изследване на животни, публикувано в американския вестник по физиология през февруари 1981 г. (2).

Това изслеване разглежда различните ефекти на Кломид и Нолвадекс върху GnRH (гонадолиберин) стимулираното освобождаване на ЛХ от култивирани клетки на хипофиза на плъхове.В това изследване беше отбелязано ,че с Кломид култивираните клетки имат пряк естрогенен ефект по отношение чувствителноста (бел.ред. на гонадолиберин) на култивираните хипофизни клетки, по-слабо изразен в сравнение с естрадиол, но все пак съществен .Нолвадекс от друга страна нямал никакъв съществен ефект по отношение освобождаването на ЛХ. Дори леко блокирал ефектите на естрогена , когато бил използван в една и съща (бел.ред. заедно с Кломид) клетъчна култура.

 

Извод

 

Нека обощим по-горните изследвания,Нолвадекс е по-чистия анти-естроген от двата препарата,поне по отношение на ХХТ (хипоталамус-хипофиза-тестиси) оста.Този факт дава на Нолвадекс някой предимства спрямо Кломид при бодибилдърите мъже.Това е особено вярно , когато целим да възстановим балансирана ХХТ ос и не искаме да намалим чувствителноста на хипофизата към GnRH, което вероятно би забавило до известна степен възстановяването , тъй като хипофизата ще се нуждае от по-голямо количество от GnRH (бел. ред. гонадолиберин произвеждан от хипоталамуса) при употреба на Кломид за да получи същата степен на ЛХ стимулация.

 

Нолвадекс изглежда е предпочитан и за дългосрочно употреба от тези , които смятат анти-естрогените за достатъчно ефективни в повишаването на тестостерона за да оправдаят употребата им като анаболи.Тук Нолвадекс би осигурил по-добро и по-стабилно увеличение в нивата на тестостерон и вероятно ще предостави близък или по-голям ефект отколкото Кломид за значително по-малко пари. Потенциалното покачване в нивата на SHBG с Кломид, подкрепено от друго изследване (3) също е причина за безпокойство,тъй като това може да доведе до по-малко свободен , активен тестостерон в сравнение с Нолвадекс.В крайна сметка и двата препарата са ефективни анти-естрогени за превенция на гинекомастия и увеличаване на ендогенния тестостерон,но горните изследвания ми предоставят достатъчно доказателства за да избера Нолвадекс всеки път.

 

През следващия месец в продължението на тази статия ще обсъдя ролята на анти-естрогените във възстановяването на тестостерона след цикъл.По-точно ще покажа как трябва да изглежда правилната след курсова терапия и ще обясня защо анти-естрогените сами по себе си са неефективни през този период от време.

 

Източник





{START_COUNTER}