Последици при продължителна употреба

Физиологични последици:

- хормонална система – злоупотребата със стероиди нарушава нормалната продукция на хормони в тялото, предизвиквайки едновременно обратими и необратими промени. Обратимите промени при мъже включват намалена продукция на сперма и тестикуларна атрофия. Необратимите промени включват оплешивяване от мъжки тип и нарастване на гърдите (гинекомастия). При проучване сред мъже – културисти повече от 50% са с тестикуларна атрофия, като и над 50% са с гинекомастия. В женското тяло анаболните стероиди предизвикват промени от мъжки тип – маскулинизация. Гръдната обиколка и телесните мазнини намаляват, кожата загрубява, клиторът се уголемява (хипертрофия), гласът става по-нисък и по-груб. Също така може да се получи засилено телесно окосмяване, с окапване на косата. С продължителното приемане на стероиди някои от тези ефекти могат да станат необратими.

- костно-мускулна система – по време на пуберта и юношеството повишеното ниво на тестостерон и други полови хормони засилват растежа на костно-мускулната система. При нормалното развитие, когато тези хормони достигнат стабилни нива, дават сигнал на костите за спиране на растежа, като по този начин се достига до максималната височина на индивида. При приемане на анаболни стероиди по време на деството и юношеството се нарушава нормалния растеж и стига до преждевременно спиране на растежа.

- сърдечно-съдова система – злоупотребата със стероиди се свързва с редица сърдечно-съдови нарушения, вкл. и сърдечно-съдова недостатъчност и инфаркт на миокарда, дори и при атлети по-млади от 30 години. Стероидите доприсанят за развитието на сърдечно-съдови нарушения чрез промяна на нивата на липопротеините. Стероидите, особено орално приеманите повишават нивото на липопротеините с ниска плътност и намаляват нивото на липопротеините с висока плътност. Високите нива на липопротеини с ниска плътност и ниските нива на липопротеини с висока плътност повишава риска от атеросклероза, състояние при което се образуват атеросклеротични плаки, възпрепятстващи нормалния поток на кръвта в артериите. Това може да доведе до получаването на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

- кожа – злоупотребата със стероиди води до акне, кисти, мазна коса и кожа.

- инфекции – много от злоупотребяващите, които си инжектират анаболни стероиди използват нестерилни игли и спринцовки. Също така някои стероидни препарати са произведени нелегално без контрол за стерилност. Тези фактори излагат на риск злаупотребяващия от заразяване с вирусите на СПИН – HIV,  хепатит В и С. Съществува опасност и за развиване на инфекциозен ендокардит - възпаление на ендокарда (вътрешния слой на сърдечния мускул) с възможен фатален изход. Често се получават локални възпалителни процеси на мястото на инжектиране – абцес.

Психични последици:
 
Анаболните стероиди, обикновено във високи дози предизвикват раздразнителност и агресия. Някои злоупотребяващи съобщават, че са извършили  грабежи, повреждане и разрушаване на чужда собственост и са употребили сила в някои случай. Като тази агресивност и склонност към извършване на престъпления  се проявяват по-често след като са приели стероиди, отколкото когато са “чисти”. Анаболните стероиди предизвикват и други поведенчески промени като еуфория, повишена енергия, сексуална възбуда, променливо настроение, разсеяност, паметови нарушения. В изследванията, в които са предписвани високи дози стероиди на доброволци, част от тях развиват поведенчески симптоми, които силно са нарушили тяхната възможност да функционират нормално в обществото и на работните си места.
 




{START_COUNTER}