Рискове

- При системна употреба у някои хора възниква психична зависимост - те вярват, че не могат да постигнат добро представяне без да са взели стероиди. Други се чувстват добре когато са 'на стероиди', но стават депресивни, когато са без тях. Понеже много от 'спортистите' вземат препаратите на цикли (редуване на периоди на употреба и почивка) тези колебания в настроението могат да се отразят на ежедневните им занимания.

- Някои от редовно употребяващите анаболни стероиди стават с твърде променливо настроение или пък раздразнителни и конфликтни.

- Налице са данни и за физическа зависимост. Някои хора се нуждаят от лекарска помощ, за да спрат вземането на стероиди, тъй като изпитват абстинентни симптоми.

- Вземането на анаболни стероиди крие много рискове и за физическото здраве, само някои от които са обратими след спиране на употребата.

- Може да се спре съзряването и нормалния растеж на младите хора. Поради бързото калциране на костите те остават много ниски.

- Рисковете за мъжете включват: проблеми с ерекцията, порастване на женски гърди, смаляване и атрофия на тестисите, намаляване на спермата и дори стерилност.

- Рисковете за жените включват: окосмяване на лицето, удебеляване на гласа, смаляване на гърдите, задържане на течности, нередовност на месечния цикъл, уголемяване на клитора, при бременност е възможно помятане и раждане на мъртво дете. (Някои от промените - напр. в размера на гърдите, са необратими без хирургическа операция, а други, като растежа на брада и удебеления глас са необратими и след спирането на употребата.)

- И при двата пола са характерни промените по кожата: акне (младежки пъпки) по лицето, а по тялото - отоци, зачервявания, обриви и напукване на кожата. Стимулира се и опадането на косата (оплешивяване).

- Налице са бъбречни и чернодробни нарушения, които водят до хепатит, тумори и кисти.

- Промените в кръвните липиди и високото кръвното налягане водят до атеросклероза и сърдечни заболявания.

- Повишен е рискът за получаване на сърдечна атака и удар.

- Инжектирането във вените по принцип е много опасно. Инжектирането в мускулите може да засегне и увреди вените и нервите. Инжектирането с употребявани игли и спринцовки води до риск от опасни инфекции - напр. HIV/СПИН и хепатит. - Желанието да се увеличи действието или да се намалят страничните ефекти на анаболните стероиди кара някои употребяващи да приемат системно и други вещества, които са потенциално опасни за здравето.

Източник





{START_COUNTER}