Какво да знаем

    Анаболни стероиди

Анаболните стероиди са производни на мъжкия полов хормон, който при растежа на юношата има стимулираща роля в две основни насоки - ефекти на възмъжаването (напр. начално нарастване на пениса и мъжките полови жлези, удебеляване на гласа, поникване на брада и т.н.) и анаболни ефекти (повишаване на мускулната маса, на размера на вътрешните органи, контрола на телесните мазнини, ускоряване синтеза на протеини и на калцирането на костите). Въпреки че анаболните стероиди понякога имат и психични ефекти (повишаване на самочувствието и агресивността), хората, които ги вземат, желаят преди всичко да придобият по-атлетична фигура.

Наименования

Търговските имена включват: Sustanon 250, Deca-Durabolin, Dianabol, Anavar, Stanozolol.

 

 

 

- Като състав анаболните стероиди включват или наподобяват мъжкия полов хормон тестостерон.

- Някои от анаболните стероиди могат да се вземат като таблетки през устата, но повечето трябва да се инжектират.

- Безопасни са само анаболните стероиди официално набавени от фармацевт и приемани според лекарско предписание.

- В медицината анаболните стероиди се използват за лечение на анемията и мускулната слабост след хирургическа операция. Други видове стероиди се използват за лечение на екзема и астма.

- Анаболните стероиди се използват предимно от културисти и атлети, но също и от някои хора, които смятат, че това е начин да подобрят външния си вид. (Сами по себе си обаче анаболните стероиди не вършат работа - ако ги вземаш и просто седиш, чакайки да се превърнеш в Скалата или Терминатора, ще останеш много разочарован.)

- Употребата им в спорта е забранена. Един положителен тест може да сложи край на цялата състезателна кариера на спортиста.

 

Източник





{START_COUNTER}