Косопад

КОСОПАД

Вече няма съмнение, че косопадът и плешивостта са свързани с високите концентрации на дихидротестостерон при мъжете и жените. Намаляването на концентрацията на дихидротестостерон в тъканта значи е ключът за намаляване на косопада. Концентрациите могат да се намалят по различни начини. Логичен метод е намаляването на цялото андрогенно производство и с това на първоначалната степен на ДНТ тестостерона. Обаче този метод има някои противопоказания, които е трудно да се приемат. Към тях се числят намаленият сексуален нагон, женствеността и растежа на млечните жлези. Втората възможност за намаляване на концентрацията на ДНТ в тъканта се състои в предотвратяване на производството му или на превръщане на тестостерон в ДНТ. Този процес се извършва чрез ензимна реакция. Отговорният за това ензим е 5-алфа-редуктаза. Мъже с наличен недостиг на този ензим нямат проблеми с косопада. Медикаменти, намаляващи производството на ензима, играят решаваща роля при лечението на косопада и при жените. И локалното приложение на такива медикаменти изглежда е от голяма полза.

Единственият подлежащ на изписване медикамент срещу косопад е MINODOXIL, който в международните аптеки и в Германия се среща с търговското наименование ROGAINE. Той намалява или спира производството на ензима и/или намалява свързването на ДНТ с андрогенните рецептори в корените на косата.той намалява и влиянието на ДНТ върху косопада и акнето. Ако може да се вярва на резултатите от изследването, ROGAINE стимулира и растежа на нова коса.

Трета възможност е да се ползват стероиди, които не могат да се превърнат в ДНТ и които възпрепятстват андрогенното производство на тестостерон. Трябва да се избягва използването на стероиди, които имат за основа ДНТ, ако имате проблеми с косопада. За съжаление няма достатъчно информация относно степента на превръщане на различните стероиди в ДНТ.
 




{START_COUNTER}